Októberi Balaton-kör….bár nem így terveztük

Tavaly október végén még gyönyörű idő volt, így hirtelen felindulásból belevágtunk a régóta tervezett 3 napos biciklis túránkba, amelyben terv szerint a Szántód és Tihany közötti szakasz szerepelt. Imádok biciklizni, de nincs nagy biciklis múltam, kicsit tartottam is az egésztől, ezért sem mertünk a teljes Balaton-körrel tervezni. Aztán persze máshogy alakult…..

1.nap

Letettük a kocsit délelőtt 11 körül a szántódi rév melletti kis parkolóban, aztán indulás. Balatonszemesig tekertünk le egy szusszal, élveztük minden pillanatát, hát persze az újdonság varázsa, szabadság, verőfényes napsütés, gyönyörű táj. Fonyódnál éreztem először a fáradtság jeleit, szendvics ebéd és egy kis napozás a parton, majd irány tovább.

Aztán egyre többször álltunk meg pihenni, Fenyvesnél lángos, palacsinta, ahogy kell és aztán célba vettük az estére tervezett végállomást, Balatonberényt. Szállást nem foglaltunk, gondoltuk így október végén bárhol találunk. Hát igen, találtunk is volna, ha nyitva lettek volna….de hát októberben kinek éri ez meg??? Délután 5 körül jártunk és hát igen, korábban sötétedik, ment a tanakodás, mi legyen. Végül egy nagy elszánással eldöntöttük, hogy eltekerünk Keszthelyig. Este 7-kor sötétben érkeztünk, ami nem könnyítette meg a szálláskeresést, de végül találtunk egy kis hotelt, elég borsos áron. Mondanom se kell, mindenünk fájt már, az én gyenge pontom az ülőgumóim voltak, bár volt rajtam biciklis nadrág, sokat nem ért a 3 nap alatt.Vacsiztunk egy jót egy kellemes kis étteremben, és utána nem kellett altatni.

Ez a szakasz elég jól járható, vízszintes terep, viszonylag jó minőségű biciklis úttal. A panoráma viszont ritkán érzékelhető, mert a parttól beljebb tekerünk. Ha látni akartuk a vizet és pihenni, akkor mindig lementünk egy kis kitérővel a partra.

2.nap

Fellelkesülve az első nap sikerén (70 km) úgy számoltuk, hogy ha ennyit tudunk menni egy nap alatt, akkor 3 nap alatt körbe is tudjuk tekerni a tavat. Számomra ez volt a legszebb része a túrának Keszthelytől Balatonfüredig. Hangulatos Balaton-felvidéki települések, finom bor (csak egy pohár, mert hát mégis csak biciklizünk:)) fantasztikus panoráma. Út menti házi hamburger, hangulatos biciklis pihenők, sült hal a legendás aszófői halsütőben, egy kis chillezés a sajkodi strandon naplementében….nem is kellett ennél több.

Este viszont jött a fekete leves. Balatonfüredre megint sötétedésben érkeztünk,  nagyon fáradtan, sajgó lábbal és fenékkel. És megint meggyűlt a bajunk a szálláskereséssel. Valamilyen tornász világbajnokság volt, és gyakorlatilag nem volt egy darab szállás sem. 8 órakor sikerült végül találnunk egy szobát egy kis magánszálláson. A megérdemelt esti vacsorát egy szuper étteremben költöttük el, majd alvás. Elalvás előtti utolsó gondolatom az volt, hogy másnap reggel tuti nem fogok tudni biciklire ülni…

Ez a szakasz táj szempontjából a legváltozatosabb, a bicikliút minősége nem túl fényes, de ennek ellenére nekem ez tetszett a legjobban.

3.nap

És tényleg nem volt könnyű felülni reggel a biciklire, de akkor már a cél lebegett a szemünk előtt, körbeérni! Ez a nap volt a legnehezebb, leggyötrelmesebb, próbára tette a fizikumot és a lelki erőt is. Akarattyánál az emelkedő volt az utolsó erőpróba, de valahogy átjutottunk. Megérkezett az ősz is, Siófokig végig ködben tekertünk. Ott viszont kisütött a nap és bár mindig a végcél előtti kilométerek tűnnek a leghosszabbnak, ezt a szakaszt Szántódig már könnyen letekertük. Ez a szakasz Akarattya után elég monoton és mivel már a fáradtság is nagyobb, nekem ez a nap inkább a túlélésről szólt.

A rutinos biciklisek biztos mosolyognának a fentieken, de nekünk ez a 3 nap komoly erőpróba volt, ezzel együtt felejthetetlen élmény. A Balaton-rajongóknak kötelező bakancslistás elem.

Ahol aludtunk:

Wellness Hotel Kakadu (Keszthely)

Barbara vendégház (Balatonfüred)

Ahol finomakat ettünk/ittunk:

Borcsa étterem(Balatonfüred)

Tompos étterem(Keszthely)

Csopajó kávézó( Csopak)

Aszófői halsütöde (Aszófő)

Szekér (Balatonakali)

Csúcslángosda (Balatonfenyves)

Léránt Pince (Badacsonytördemic)

 

 

 

 

 

Hogy tetszett a bejegyzés?

Átlag: 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még senki nem szavazott, legyél te az első.