Filmek, melyekben van valami görög:)

A Görögországban forgatott filmek hangulata engem mindig magával ragad. Rögtön utazni támad kedvem, hallom a tenger morajlását, érzem a nap melegét, az oregánó és kakukkfű illatát…és ez független a film minőségétől, ilyen téren mindenevő vagyok, csak legyen benne valami görög:)Érdekes, hogy mitől lesz valamelyik kontinens, ország vagy régió a kedvencünk. Én úgy gondolom, hogy kell valamilyen “becsípődés”, ami persze eredhet bárhonnan. Egy fiatalkori szerelem, egy jól sikerült utazás vagy akár egy jó film is lehet a katalizátor.

Nekem ez volt A nagy kékség, ahogy egy korábbi bejegyzésemben írtam, ennek hatására indult el görögországi felfedezéseim sora. Folyamatosan kutatom a görög tájakon forgatott filmeket, sokat meg tudtam nézni az elmúlt években, de sokat még nem sikerült levadászni. Magyar nyelven különösen nem, ezért az utóbbi időben már megelégszem az angol vagy francia verzióval is. Öt éve tanulok görögül is, ezért amit lehet, próbálok most már eredeti nyelven, feliratozva megszerezni….kisebb-nagyobb sikerrel.

Az általam eddig megnézett filmekből összeállítottam egy rövid, pár soros filmajánlót gyártási év szerint, amiben igyekszem leírni azt is, hol és milyen nyelven érhető el az adott film és hogy milyen görögországi helyszíneken forgatták. Igyekszem a listát majd bővíteni, ahogy sikerül rábukkannom a még nem látott filmek lelőhelyére. Addig is jó mozizást!

Navarone ágyúi  (háborús film, 1961) Rodosz

Kedvelem a háborús filmeket, ezt a Görögországban forgatott régi filmet pedig különösen. Anthony Quinn kicsit fiatalabb énje is feltűnik benne, Gregory Peck pedig mai szemmel nézve is sármos pasi.

1943-at írunk, mentőakció indul egy kis égei-tengeri görög szigeten rekedt 2.000 angol katona evakuálásáért. A haderők sikeres partraszállását egyetlen dolog akadályozhatja meg, a németek Navarone szigetén felállított ágyúi. Ezek megsemmisítése a feladata Mallory kapitány (Gregory Peck) kis csapatának, amelynek nélkülözhetetlen tagja egy robbantás-szakértő és egy igazi görög hazafi is (Anthony Quinn). (itt nézheted meg magyar szinkronnal)

Zorba, a görög (filmdráma, 1964) Kréta

A nagy klasszikus. Kréta szigetén két teljesen különböző életfelfogású férfi találkozik: a fiatal, érzékeny angol író, Basil, aki azért jött, hogy átvegye apja örökségét, egy szénbányát, és egy életigenlő, bohém görög, Alexis Zorba, akit a fiú művezetőnek fogad fel a bányába.

Zorba megtanítja a fiúnak, hogy az élet napos oldalát kell nézni akkor is, ha minden összeomlani látszik. Zorba karaktere és persze Anthony Quinn ragyogó játéka magába sűríti mindazt, amit szeretni lehet Görögországban és a görög mentalitásban. A mexikói származású színész nem véletlenül kapta meg a tiszteletbeli görög állampolgár címet. (nCore-ról letölthető magyar szinkronnal vagy DVD-n megszerezhető). Ízelítőnek a kedvenc jelenetem:https://www.youtube.com/watch?v=D1ijJNvnEp4

A görög mágnás (filmdráma, 1978) Mykonos, Korfu, Athén

A történet alapjául Jacqueline Kennedy és Aristoteles Onassis különös házassága szolgál. Nem mélyreható történet, inkább csak egy elmosódó festmény a korról és a fényűző társadalmi réteg életéről. Anthony Quinn az elegáns , szoknyavadász és kissé arrogáns hajómágnás szerepében természetesen remekel és a végén ismét táncol, most Mykonos tengerpartján.

A film egy része a luxushajón játszódik, amin a házaspár sok időt töltött, míg utazgattak a görög szigetek között szebbnél-szebb tájakon. (itt nézheted meg magyar szinkronnal)

Nyári szeretők (romantikus film, 1982) Santorini

Egy fiatal amerikai pár  varázslatos nyaralása Santorini szigetén, ahol összeismerkednek egy francia archeológus lánnyal, aki új érzékiséget visz a kapcsolatukba. Nem szól nagy dolgokról a film, csak mindazt átadja, amit ez a különleges sziget nyújtani tud:  gyönyörű tájak, napfény, tenger, szerelem, szabadság és finom erotika. (nCore-ról letölthető  angol nyelven, magyarul sajnos nem találtam sehol, pedig én még azzal láttam anno). Egy kis ízelítő:https://www.youtube.com/watch?v=9-r-WhNCzks

A nagy kékség (kalandfilm, 1988) Amorgos

Jaques és Enzo, a két gyerekkori barát küzdelme a szabad merülés világbajnoki címéért. Hihetetlen vonzódásuk a kék mélységhez a lehetetlenig hajszolja őket.  Gyönyörű képek, remek filmzene és ragyogó színészi játék. A film érdekessége, hogy az amerikaiak annyira nem akarták elfogadni a záró jelenetet, hogy Luc Besson csinált egy másik befejezést….Ha hisztek nekem, az eredeti a nyerő. (itt megnézheted magyar szinkronnal)

Shirley Valentine (romantikus film, 1989) Mykonos

Mai szemmel nézve egy kicsit furcsa már ez a tipikusan angol humorral megáldott film, de valahogy mégis kedves a szívemnek. Az alaphelyzet nem is annyira könnyed: kifacsart középkorú nő, állandóan kiszolgált férjjel, párban, de mégis magányosan. Ezt változtatja meg alapjaiban a barátnőtől kapott nyaralás lehetősége Mykonoson. És persze egy görög férfi ezen a gyönyörű szigeten….vajon elég, hogy tényleg mindent újra lehessen kezdeni? (itt nézheted meg angol nyelven)

Mediterraneo (háborús film, vígjáték 1991) Kastellorizo

A második világháború vége a derűsebb oldaláról. Olasz katonák érkeznek egy látszólag lakatlan kis görög szigetre. Feladatuk az ellenséges csapatmozgások megfigyelése. Különös figurákból álló csapat, akik -mivel ellenség az nincs-szépen lassan elkezdenek beilleszkedni a helyiek kis közösségébe. Ez egyáltalán nem tűnik nehéz feladatnak, mivel a szigeten minden adott, ami a kellemes élethez kell: tenger, napsütés és persze szép nők. (itt megnézheted magyar szinkronnal)

Corelli kapitány mandolinja (háborús film, 2001) Kefalónia

Szerelmi történet a második világháború embertelenségében. Pelagia, a sziget gyönyörű fiatalasszonya és Antonio Corelli kapitány, az odavezényelt olasz század parancsnoka között kialakuló szerelem elcsitítja a háború szította ellentéteket, és feltárulnak az igazi emberi értékek. (itt megnézheted magyar szinkronnal)

Bazi nagy görög lagzi 1-2. (vígjáték, 2002/2016) Toronto görög negyede

Sok Görögország rajongó kedvence ez a film. Tula, egy görög-amerikai nő és a “nem görög” Ian szerelmének  humorba ágyazott “próbatételei” a megismerkedéstől az esküvőig egy igazán nagy és hangos görög családban Amerikában. (itt megnézheted  magyar szinkronnal)

A második részben Tula szülei készülnek az esküvőjükre, melyről kiderült, hogy érvénytelen, miközben Paris, Tula és Ian lánya éppen elhagyni készül a családi fészket. Mindez éppen elég ok arra, hogy a család újra összejöjjön és még hangosabban, még több sírással és nevetéssel próbálja megoldani az új élethelyzeteket. (itt megnézheted magyar szinkronnal)

Négyen egy gatyában 1-2. (filmdráma, 2005/2008) Santorini

Négy barátnő, egy farmer. A lányok külön töltik a nyarat, de elhatározzák, hogy a közösen vásárolt farmert, ami rejtélyes módon mindannyiukra jó, felváltva hordják, így lesz valami, ami a távolból is összeköti őket. Mind a négy lány számára sok élményt-jót és rosszat-hoz ez a nyár, ami által barátságuk még erősebbé válik.

A második részben már egyetemistaként térnek vissza a barátnők és persze a farmer, amelynek segítségével ismét megosztják egymással örömeiket és csalódásaikat….és Santorini ismét elvarázsol. (nCore-ról letölthető magyar szinkronnal, néha a tévében s ki lehet fogni)

A szerelem nyomában (vígjáték, 2005) Patmos

Eric Chicagoból érkezik a görögországi Patmos szigetére, ahol apja nyomdokaiba lépve egy ereklye után kutatva végez ásatásokat. A lelőhely azonban éppen az alatt a taverna alatt található, amelynek szép és tüzes tulajdonosnője a férfi számára is váratlan módon rabul ejti a túl higgadt és megfontolt Eric szívét. (nCore-ról letölthető magyar szinkronnal). Egy kis ízelítő:https://www.youtube.com/watch?v=0GoE0AFqGgk

Mamma Mia!  (2008) és Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (musical/vígjáték, 2018) Skiathos, Skopelos, Pelion-félsziget

A legendás zenés film, amit nem kell bemutatni és amely turisták özönét indította útnak Skiathos és Skopelos felé.  Aki szereti az ABBA számait és csak hagyja magát sodortatni a könnyed történet által, nem fog csalódni. Ebben nagy szerepe van a színészeknek is, akik sokat hozzátettek a film népszerűségéhez.

Sophie egy kis görög szigeten él Donnával, az édesanyjával, aki egy kis görög panziót vezet. Donna egyedül nevelte fel a lányát, aki nem tudja, ki az édesapja. Miután rábukkan Donna naplójára, úgy dönt meghívja az esküvőjére a három lehetséges apa-jelöltet. (itt nézheted meg magyar szinkronnal)

A Mamma Mia! Sose hagyjuk abba két idősíkban játszódik. Sophie a teljesen megújult szálloda megnyitójára készül, és babát vár. Donnát fiatalkorában látjuk újra, megtudjuk, hogyan került a szigetre, miért döntött úgy, hogy egyedül neveli fel a lányát. Múlt és jelen összekapcsolódik és óhatatlanul hat egymásra. Bár Horvátországban forgatták ezt a részt, azért van benne valami görög. (itt nézheted meg magyar szinkronnal)

Görög csókok/Míg egy görög el nem választ (vígjáték, 2008) Santorini

Nessi nem szereti a meglepetéseket. Amikor vőlegénye Görögországba utazik üzleti útra, Nessi folytatja az esküvőjük szervezését. A férj-jelölt Tim azonban nem túl lelkes és kissé furcsán kezd viselkedni. Nessi nem érti, mi történik velük, ezért utána repül Santorinire, hogy tisztázza a helyzetet. Ám a repülőn találkozik Janis-sal, aki a nagypapájához készül látogatóba és ez sok mindent megváltoztat.(itt nézheted meg magyar szinkronnal)

Görögbe fogadva (vígjáték, 2009) Athén, Olympia, Delphoi

Egyik nagy kedvencem. Persze lehet mondani, hogy sztereotípiákra épít, minden kiszámítható, és inkább utifilm, mint “normális film”, de aki járt már csak egyszer is Athénban vagy bárhol Görögországban, teljesen azonosul a film minden egyes képkockájával. Azért elismerem, hogy a látvány és Richard Dreyfuss játéka sokat lendít a filmen, de azért Nia Vardalos és Alexis Georgoulis is szép pár. A főszereplő ruháit pedig egyenesen imádtam, nálunk miért nem lehet ilyen gyönyörűségeket kapni???

Georgia görög származású amerikai idegenvezető, aki szülőföldjén vezet buszos turistautakat. Nehezen viseli azonban, hogy csoportjának tagjait kevéssé érdekli a görög építészet és kultúra. A busz sofőrje, Poupi, azt javasolja neki, találja meg az elvesztett kefi-jét (életöröm, életkedv), az egyik idős utas, Irv pedig arra buzdítja, álljon hozzá lazábban a dolgokhoz, mert így akár a szerelem is rátalálhat. Miközben bebarangolják a görög kultúra bölcsőit, Georgia is közelebb kerül elvesztett kefi-jéhez. (itt nézheted meg magyar szinkronnal)

Mielőtt éjfélt üt az óra (2013) Peloponnészosz-Messinia

A film egy trilógia harmadik része, ezért érdemes az első két részt (Mielőtt felkel a nap, Mielőtt lemegy a nap) is megnézni, mielőtt ebbe belefogsz, mert úgy kerek a történet. Közel húsz év telt el Jesse és Celine első találkozása óta, ebben a részben házaspárként látjuk őket viszont két ikerlánnyal és elfojtott kapcsolati problémákkal.

Éppen nyaralásukat töltik Görögországban, Messiniában egy barátjuk házában, ahol aztán felszínre kerülnek a sérelmek, amikről eleinte csak beszélgetnek, később viszont már veszekszenek….nagyon emberi történet remek színészekkel. A messiniai ház és környezete, ahol laknak, na az már csak hab a tortán. (itt nézheted meg magyar szinkronnal)

Mikra Anglia (filmdráma, 2013) Androsz

Egy modern görög filmes dráma, amely az 1930-as években játszódik Androsz szigetén, ahol Orsa és Moscha, a húga élnek.

Orsa titkon szerelmes Spyrosba, Moscha elvágyódik a szigetről és a házasság kényszerétől. Anyjuk nyomására azonban-aki csak a társadalmi felemelkedés lehetőségét látja egy jó házasságban – Orsa egy másik férfihoz megy feleségül, Moscha pedig Spyros felesége lesz.

Ugyanazt a férfit szeretve, közös házban folytatják életüket, ami óhatatlanul hatással lesz további sorsukra. (magyar felirattal 7 éve láttam az Uránia moziban, azóta sajnos sehol sem találom), ízelítőnek egy kis előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=FmAsYxulOAg

Kétarcú január (thriller, 2014) Athén, Kréta

1962: egy amerikai házaspár nyaralását tölti Athénban. Megismerkednek egy görögül beszélő amerikai fiatalemberrel, akinek élete- egy bűntény kapcsán- ettől fogva szorosan összefonódik a másik két emberével. Mindenki másnak mutatja magát, de ahogy halad előre a történet, szép lassan lehullanak az álarcok. Talán kicsit lassú, de izgalmas és tele van nagyon szépen filmezett képekkel. (nCore-ról letölthető magyar szinkronnal). Ízelítőnek egy kis előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=7sUUG-ITEqg

Nyár Görögországban (romantikus film, 2015) Athén, Hydra

Rieke Athénba érkezik egy turistacsoport buszvezetőjeként, ahol rögtön az első nap ellopják a vadonatúj buszukat. A biztosító csak akkor fizet, ha bebizonyítja, hogy szabályosan parkolt. És akkor feltűnik Yannis, aki mindenben segítene a nőnek, de vajon megbízhat-e Rieke egy vadidegen görög férfiban? Kissé bugyuta történet, de a helyszínek- Hydra szigete különösen- elegendőek ahhoz, hogy másfél órára Görögországban érezhessük magunkat. (itt nézheted meg magyar szinkronnal).

Határtalan szerelem (filmdráma, 2015) Athén

Három generáció, három szerelmi történet a gazdasági válság sújtotta Görögországban.

 A film végén a sorsok végül összekapcsolódnak és együttes erővel bizonyítják, hogy az emberség és a szeretet a legsötétebb pillanatokban is a legnagyobb érték. (nCore-ról letölthető angol nyelven). Ízelítőnek egy kis előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ntmxoh8uTIE

Remélem, mindenki talál magának kedvére valót. Jó szórakozást!

 

 

Hogy tetszett a bejegyzés?

Átlag: 4.7 / 5. Szavazatok száma: 3

Még senki nem szavazott, legyél te az első.