Korfu, az Istenek kertje

Az idei évben harmadszor jutottam el Korfura. Különleges utazás volt ez két okból. Az augusztus végén beharangozott járványügyi intézkedések miatt esélyes volt, hogy itthon két hét karanténnal meghosszabbítjuk a nyaralást, hát így is lett🙂. Másrészt szerettem volna végre megtudni, hogy mit jelent nekem ez a sziget, mert sok mindent szerettem benne, de valami pici mindig hiányzott. Közben eltelt hat év, aztán idén nyáron újraolvastam Gerald Durrell könyveit és most valahogy más szemmel csodálkoztam rá a szigetre, mint korábban. Idén lopta be magát Korfu végleg a szívembe és lett számomra az egyik legszerethetőbb görög sziget Amorgos, Santorini és Lefkada után.

Valószínűleg az is sokat számított, hogy a járvány miatt sokkal szellősebb volt az egész sziget, valahogy minden békésebb, nyugodtabb volt, olyan „igazibb”.

Még mindig akad, amit nem láttam Korfun, de az eddigi tapasztalataim alapján számomra a nyugati part marad az Istenek kertje buja színes növényeivel, leszakadó sziklapartjaival, eredeti, bájos településeivel és még majdnem érintetlen partjaival. Nekem a szigetnek ez a része mutatta meg Korfu igazi, édeni arcát.

A nyugati oldal szépségei délről észak felé haladva, amit láttam és tapasztaltam, összemixelve a három utazás élményeiből.

Issos beach:

A szigetnek ez a része elég sík, itt található a sós vízű Korission tó is, a puha homokdűnés Halikounas és Issos beach. Amikor mi voltunk, nagyon kellemes hangulatú tengerpart volt, szerettük az igazi beach feelinget, a koktélozást és nem volt nagy tömeg sem.

Issos beach
Agios Gordios

A fővároshoz és a repülőtérhez legközelebb eső nyugati parti település, ahol minden adott egy tökéletes nyaraláshoz, kisebb bárok, kávézók, régi családi tavernák, görög est, ugyanakkor őrzi az autentikus hangulatot. Főszezonban  kissé nehézkes a közlekedés, mivel a partra levezető fő utcája elég szűk, tele éttermekkel, boltokkal. Az apartmanok többsége a domboldalra épült fantasztikus kilátással az öbölre.

Agios Gordios felülnézetből

A tengerből kibukkanó szikla, a hosszan elnyúló homokos-apró kavicsos part egyedi hangulatot kölcsönöz a helynek. Olajfák, ciprusok, pálmafák, citrom-és narancsfák, fügebokrok megszámlálhatatlan mennyiségben.

Az öböl nyugati oldala

Szállásunk a Dina Apartments-ben volt, a finom vacsora és a hangulatos görög est pedig a Romantic Palace-ban garantált, kicsit húzósabb áron, de egyszer megéri🙂.

Glyfada beach

Erről a partról olvastam már rengeteg jót és rosszat. Nekem csak pozitív élményem volt, rendezett part, meleg tenger, a sziklák mellett viszonylag gazdag élővilág. A keleti oldalon át lehet menni a sziklák között a nyílt vízre, ott a tenger hihetetlenül tiszta és kék. Jókat snorkeleztünk és délután még kellemes hullámok is voltak.

Glyfada keleti oldala

Rengeteg ciprusfenyő, pálmafa és egyéb gyönyörűség a sziklákon, igazi kis botanikus kert. Szállás szempontjából viszont szerintem elég drága és az apartman épületeken kívül nincs itt sok minden, ami kellemessé tehet egy hosszabb nyaralást.

A hosszan elnyúló aranyhomokos beach
Pelekas

Glyafada beach felett elterülő autentikus hegyi falu, melynek szélén áll a Kaiser’s Throne (Császár trónja) kilátó. II. Vilmos császár építtette, aki szívesen töltötte itt az időt és gyönyörködött a tájban. Valóban érdemes ide feljönni, mert fantasztikus körpanoráma tárul elénk.

Kaiser’s Throne kilátó

A faluban hangulatos, helyi kézműves termékeket árusító boltok is vannak, nem is tudtunk ellenállni, egy ezüst gyűrű és fülbevaló lett a zsákmányunk. Utána finomat vacsoráztunk a Pelekas Grill-ben, ami nagyon helyi, nagyon görög, igazi családi taverna.

Pelekas Grill minden finomsággal
Paleokastritsa

Sokak szerint Korfu legszebb része, csipkézett partszakasszal, 5 festői öböllel, dús vegetációval.

Valóban így van, de egy hosszabb nyaraláshoz nem ezt a helyet választanám. Viszonylag kicsik a strandjai, ezért hihetetlenül zsúfolt tud lenni délutánra. Sok helyen a szállások a meredek hegyoldalban vannak, nem egyszerű lejutni a partra, majd visszakaptatni. Viszont ha hajót, motorcsónakot bérlünk, akkor semmihez sem fogható élményben lesz részünk.

Hajókázunk Paleokastritsától délre

Paleokastritsa déli része felé hajózva felfedezhetjük a viszonylag érintetlen partokat, leszakadó, fehér mészkősziklákkal a háttérben.

Majdnem érintetlen part
A nagy türkiz kékség

A víz pedig hihetetlenül tiszta és a kék ezer árnyalatában pompázik, elég gazdag víz alatti élővilággal. Szerintem a hajózás minden szigeten kihagyhatatlan élmény, mert teljesen más perspektívából lehet felfedezni a sziget szépségeit, én sosem tudok betelni a látvánnyal.

A görögöknél nem szükséges vízi jogosítvány, elég lazák ilyen téren, így aki elég bátorságot érez magában, bátran kölcsönözzön és vágjon neki a nagy kékségnek.

Kikötöttünk

Érdemes meglátogatni Paleokastritsa Theotokos kolostorát, szépséges udvara és kertje van, a nagy melegben jó itt megpihenni, kicsit meditálni.

A kolostor bejárata

A közelben található Angelokastro vára fontos bizánci építmény volt, ha másért nem, a kilátás miatt mindenképp érdemes fellátogatni a felújított romokhoz.

Angelokastro szélén
Agios Georgios Pagon

Szerpentines, itt-ott rossz minőségű utakon lehet eljutni erre a gyönyörű kis településre. Közben hangulatos kis hegyi falvakon haladunk át, ahol két szembejövő autó gyakran nem fér el egymás mellett, általában az erősebb (erőszakosabb!) győz🙂. És mindenhol olajfa ligetek, ciprusok, füge kaktuszok, ameddig a szem ellát. Az öböl pedig valami csoda, apró kavicsos, homokos part, teljesen átlátszó kékes-zöldes vízzel.

Agios Georgios Pagon északi csücske

Elfogult vagyok, nekem a kedvenc helyem, ideális minden szempontból. Apró kavicsos-homokos part, kristálytiszta kékes-zöldes víz, talán egyetlen hátrány, hogy elég gyorsan mélyül, kisgyerekekkel problémásabb.

Napfelkelte

Tradicionális tavernák, kávézók, a közelben jó pékséggel, boltokkal.  A Melisito pastry baklavája és kenyere a legjobb, a Super Market&butcher shop Corfu Carne pedig a bevásárláshoz tökéletes, udvarias kiszolgálás, gazdag feta-sajt választék, olajbogyó, zöldség-gyümölcs jó árakon.

A Delfini taverna régi, családi tulajdonú étterem,  elsősorban a halételei miatt érdemes felkeresni, a grillezett kardhal és a spagetti Marinara isteni.

Delfini taverna

A Saint George Cafe egy délutáni fagylaltozásra a legjobb hely (még baklava fagyijuk is volt!). Szállásunk idén a San George Cove apartmanházban volt, 2014-ben a Spiti Melianou-ban laktunk., mindkettőt szerettük.

Reggel a San George Cove teraszán
Afionas/Porto Timoni beach

Afionas kis falva maga a virágoskert, fent csücsül a szikla tetején. Sok-sok színes régi házikó, buja kertekkel, kövezett utcácskákkal.

Afionas utcakép

A csúcson remek naplemente-néző kilátópont van, padokkal és egy hangulatos étteremmel, aminek a teraszáról pazar a kilátás.

Anemos étterem

Afionas varázslatos hely, romantikus esti sétára, borozgatásra, elcsendesedésre való. Nekem az egyik kedvencem Korfun.

Mindenhol virág

Rálátni Agios Georgios Pagon öblére, valamint innen indul gyalogút a Porto Timoni ikerstrandjaira. Mi Agios Georgios-ban kölcsönöztünk vízibiciklit és úgy néztük meg ezt a partot. Kicsit fura volt a hatalmas tengeren tekerni, fárasztó, de jó móka volt. Porto Timoni szép part, de túl pici, hamar tömeg tud kialakulni. A természeti környezet szerintem szebb, a strand hosszú távon nem annyira élvezhető.

Porto Timoni | Forse la spiaggia più bella di tutta Corfù. C… | Flickr
Porto Timoni

Ha finom grill ételeket szeretnétek enni, Afionasban azt is találtok, ez a The Grill. Kétszer ettünk itt, az egyik legjobb gyros-t is többek között, igazi görög vendégszeretet jellemzi.

A kis helyi boltokat sem szabad kihagyni, szebbnél-szebb olajfa termékek, ékszerek, ruhák, táskák közül válogathatunk.

Arillas

Ez a másik nagy kedvencem, a jógás, kicsit hippis nyaralóhely. 10 perc autóval Agios Georgios Pagontól északra. Hosszú strandja homokos és nagyon puha, vize lassan mélyül, gyerekekkel szerintem az egyik legjobb választás.

Kapitan apartments | Arillas | Niakas Travel
Arillas hosszan elnyúló puha homokos partja

Nagyon sok jóga központ van a környéken, ezen kívül elsősorban görög termékeket árusító boltok, egy kiváló pékség, jó tavernák és bárok, esténként élő zenével. Kicsi, de forgalmas nyaralóhely, van itt minden, de mégis emberi léptékű, szelíd, az egész település belesimul a tájba. Semmi extra, de mégis van hangulata.

Cape Drastis/Peroulades beach/Logas beach

A Drastis-fok, a sziget legészakibb csücske csak hajóval közelíthető meg, de ha elmegyünk a közeli partokra, a látványban a magasból is gyönyörködhetünk.

Kilátás a Peroulades beach felé vezető úton

A Peroulades beach nagyon pici, ami nem akkora baj, mert elég kevesen jutnak el ide. Murvás-homokos, zötyögős, kanyargós út vezet le, valaki gyalog, mások autóval vágnak bele. Mi is tanakodtunk, de egy ott parkoló autós jelezte, hogy simán lehajthatunk, hát bevállaltuk, annyira nem volt vészes. A strand környezete elképesztően fotogén.

Peroulades szikláin, háttérben a Cape Drastis

A víz nem annyira átlátszó, olyan, mintha öblítőt öntöttek volna bele, de így is nagyon kék.  A sziklákon viszont vizes lábbal életveszélyes mászkálni.

Peroulades beach

A Logas beach konkrétan a leszakadó partfal alatt helyezkedik el egy keskeny homoksávon. Izgalmas ide lejönni és felnézni a magas sziklafalra, nekem inkább félelmetes volt, mint tetszett, de élménynek különleges.

A Logas beach lépcsőin

A 7th Heaven Cafe üvegaljú teraszáról kötelező lenézni és lépcsőzés előtt vagy után meg is ihatunk itt valamit, hangulatos hely.

A kávézó üvegteraszán

A Cape Drastis után észak felé fordulva Kassiopi az utolsó település a keleti parton, amit láttam és tetszett, a többi település már nem érintett meg annyira.

Sidari

Egy olyan hely, ami nagyon vegyes érzéseket keltett bennem. Sidari szerintem egy olyan hely, ami gyönyörű lehetne a turisták hada és az általuk okozott szemét nélkül (de lehet, csak én voltam ott rosszkor). Ennek ellenére szép a sziklaképződmény, a Canal d’Amour, és ha erre járunk, 1 percre emlékezzünk Gősi Zoltánra, aki életét adta, hogy kimenthessen a vízből másokat.

Vad hullámok a Canal d’Amour-ban
Vakító mészkőfalak
Kassiopi

Igazi bájos halászfalu, szép főtérrel, hangulatos kávézókkal.

Kassiopi
Pantokrator

Jó kis kanyargós utakon hódítottuk meg Korfu legmagasabb pontját, a Pantokrator hegyet. Kopárságával elég erős a kontraszt a sziget zöldellő belseje után, de éppen ezért jó élmény ide feljönni, fő a változatosság🙂 .

Kilátás a csúcsról

A hegytetőn épült fel Korfu első kolostora 1347-ben, ami teljesen elpusztult, a ma látható kolostor a romok helyén épült az 1600-as évek végén.

Korfu város

Korfu városa a velencei erőddel, görögös-olaszos hangulatával egy igazán élhető, szép város. Turistaként a nyári szezonban kissé fullasztó, de azért így is szerethető. Szép épületek, gyönyörű üzletek minőségi termékekkel, helyi piac és még számtalan dolog, ami miatt nagyon kedvelem Korfu fővárosát.

Kicsit olaszos, kicsit görögös
Achilleon

Sissi császárné kedvelt menedéke volt ez a buja kerttel rendelkező tengerparti palota. Sok minden nem az eredeti benne, a gyönyörű park nagy része sem látogatható, de még így is átjön a hangulata. Amikor ott sétálgattam, arra gondoltam, szívesen töltöttem volna a nyaraimat ezen a helyen.

A külső oszlopcsarnok

Akad még pár hely a szigeten, ahová nem sikerült eljutnom: Old Perithia, a szellemváros, a Kalami-öböl a fehér villával, amiről annyit írt Larry és Gerald Durrell, és a Pontikonisi (Egér-sziget). Szívesen áthajóznék Paxos és Antipaxos szigetére és csábít a Corfu Trail is, gyalog átszelni a szigetet délről északra. Érik a negyedik utazás…..

Hogy tetszett a bejegyzés?

Átlag: 5 / 5. Szavazatok száma: 4

Még senki nem szavazott, legyél te az első.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük