Lefkada, avagy a kék ötven árnyalata

Lefkada összességében a képzeletbeli dobogóm második helyezettje holtversenyben Santorinivel. Ez van, nem tudtam dönteni.🙂 Tengerpartok és a víz tekintetében azonban egyelőre nincs vetélytársa. Kétszer is bejártam már, de a tenger mindig itt volt a legizgalmasabb. Hatalmas hullámok, szinte foszforeszkáló karibi-kék víz, többméteres sziklák, izgalmasan megközelíthető, mélybe leszakadó partok, ezt mind nyújtani tudja ez a sziget, sőt még többet is.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm azokat a helyeket, amiket nagyon szerettünk és amit semmiképp ne hagyj ki, ha ezen a szigeten jársz.

Mindkét alkalommal bevállaltuk a rövidnek egyáltalán nem nevezhető  autós utazást, mivel a szárazföldről egy alagúton át könnyen megközelíthető a sziget, nincs kompköltség és nem kell helyben bérelni sem. Mai fejjel azt mondom, hogy soha többé, inkább megvárom, hogy legyen járat Prevezába, amit a Ryanair tervezett is, de a COVID-járvány valószínűleg keresztülhúzta a számításaikat.

Odafelé mindig megszakítottuk az utunkat, egyrészt mert baromi fárasztó lett volna ennyit egyben levezetni, másrészt útba ejtettünk két olyan helyszínt (ahol éjszakáztunk is), amit nem lehetett kihagyni.

Első alkalommal Kalambakában aludtunk és megnéztük a Meteorákat a híres sziklakolostorokkal.

A második utunkon Verginában állomásoztunk egy éjszakát. A macedón királyság egykori fővárosában királysírokat- többek között Nagy Sándor fiáét és apjáét (II.Philippos)- tártak fel, melyek gyönyörű arany tárgyakat rejtettek és amiket mi is megcsodálhattunk a kiállításon.

Ha nem is ér fel az athéni régészeti múzeum anyagával, mégis ebben a kis múzeumban fantasztikus időutazás tehető Nagy Sándor korába.

A múzeum nyitvatartása, belépő árak itt találhatóak.

Lefkadán a nyugati parton laktunk (Blue White House illetve Alkionides),  mivel az vadregényesebb, kevésbé zsúfolt és turistás, mint a keleti oldal. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az igazán szép partok is itt találhatók, így nem kellett annyit autózni. Robogót is béreltünk, szerintem kihagyhatatlan Lefkadán, annyira gyönyörű a táj, és praktikus a sokszor elég zsúfolt strandok megközelítésekor és  a parkolásnál. Valójában ez a legjobb Lefkadán, céltalanul barangolni a hegyekben, csodálni a ciprusokkal, olajfákkal tarkított tájat, a kis hegyi falvakat és amikor már nagyon meleged van, nagyokat csobbanni a hihetetlenül kék vízben.  Ráadásként remek házi készítésű olívaolajat, bort, mézet, fűszereket vásárolhatsz bármerre az út menti néniktől, bácsiktól. Este pedig sétálgathatsz a főváros hangulatos kikötőjében és színes házas utcácskáiban.

Íme az én „NE HAGYD KI” listám:

STRANDOK

 • EGREMNI beach

Gyönyörű, széles, hosszú part volt a sziget délnyugati részén, amit gyalogosan sok-sok lépcsőn lehetett megközelíteni, lefelé kalandos volt, visszafelé izzasztó.

Aztán jött a földrengés 2015-ben, ami kicsit átalakította a partot. Idén  elvileg újra le lehet menni gyalogosan, de ha nem, marad a hajó, mindenképp látni kell. A napernyőkön kívül egyetlen  bódé  volt, amiből lehetett némi kaját és italt venni, reggae zene szólt, ma is emlékszem, hogy a nyaralásunk során ez volt a tökéletes délután.

Egremni beach bar
 • PORTO KATSIKI beach

Egremnitől délre található Porto Katsiki beach háttérben a színes, vöröses-sárgás mészkőfalakkal. Véleményem szerint a legszebb strand lehetne Lefkadán, ha nem lenne annyira szűk a partja. Míg Egremni szélesebb homoksávján eloszlott a tömeg, addig itt nem lehetett egy törölközőt  sem leejteni.

Színes mészkőfalak Porto Katsiki mögött

Én még ennyi embert nem láttam egyszerre a parton és a vízben, igaz, amikor ott voltunk, rekord meleg lehetett még Görögországban is. Ezért nem lett a kedvenc partunk, pedig adottságai alapján lehetett volna. Ja és nem volt reggae zene sem…..🙂

Egy forró délután Porto Katsiki strandján
 • MYLOS beach

Itt tanultam meg, mi a víz ereje. Hatalmas hullámok voltak, amikor ide eljutottunk, gyakorlatilag olyan erővel húzott vissza a víz, amit sehol máshol nem éreztem addig. Ez a part is nagyon festői környezetben fekszik, de leginkább a méretes hullámairól maradt meg az emlékeimben. Nagyon közel van Agios Nikitas, ahol isteni tavernák vannak, sok tengeri kütyüvel. A partot is egy innen induló gyalogösvényen lehet megközelíteni, kb. 10-15 perces, kissé kaptatós sétával.

Mylos beach, ahol rendesen megküzdöttünk a hullámokkal
 • KATHISMA beach

Kiépítettebb beach északnyugaton, napozóágyakkal, tavernákkal, vízi eszközökkel. Végtelennek tűnő hosszúsága miatt azonban nem zsúfolt.

Kathisma késő délutáni fényben

A keleti végében magas sziklák vannak, melyekről bátran lehet ugrálni, persze annak, aki mer. Mi mertünk, olyan 4 méter magasról csobbantunk a teljesen átlátszó vízbe. Hullámokban sem szűkölködik, de kicsit szelídebb, mint Mylos.

Háttérben a sziklák, ahonnan ugrottunk
 • KAVALIKEFTA/MEGALI PETRA beach

Első lefkadai szállásunkhoz ez a strand volt a legközelebb, így ezt fedeztük fel legelőször, és hát az első benyomás nagyon fontos.

Megali Petra sziklái

Kalamitsi településről indulva millió szerpentinen jutottunk le, alig fért el két autó egymás mellett, de ami fogadott, az hihetetlen volt. Ha csak ennyit láttunk volna a szigetből, az is elég lett volna.

Háttérben Kavalikefta

Hatalmas sziklák a parton és a tengerben, kis, szűk öblök, melyek hullámfürdővé varázsolják a helyet. A margitszigeti Palatinus strand hullámmedencéje meg sem közelíti ezt, pedig azt is imádom. Ráadásnak másik kedvencem, az „Üvegtigris” bódé. Remélem, még megvan, kár, hogy az árak már nem aktuálisak, bár ha jobban megnézzük, nem is változtak sokat.

Itallap a görög Üvegtigris oldalán

+1 MIKROS GIALOS beach

A keleti parton található, szerettem volna megnézni, mivel teljesen más karaktere van, mint a nyugati testvéreinek. Sajnos az időnkbe nem fért bele, de ha arra jártok, szerintem megéri csobbanni egyet. Zöld dombok által körülvett zöldes vízben lehet úszkálni, állítólag a legnyugodtabb öböl Lefkadán.

A zöld ötven árnyalata Mikros Gialos strandján
VÁROSOK
 • LEFKADAVÁROS (Lefkada town)- a főváros

A sziget északi részén található, tulajdonképpen a sziget bejárata. Ide érkezünk közvetlenül a szárazföldről, így a külső részein éjjel-nappal elég nagy a forgalom. Óvárosa színes, rendezett házaival, sétálóutcáival, szép tereivel esténként hosszú sétákra csábít. A kikötői sétány kellemes tavernái és bárjai is vendégmarasztalóak.

A kikötői sétány
 • SIVOTA

Csendes, eredeti hangulatú kis halászfalu jó fish tavernákkal. Minden nagyon zöld és virágos, kis színes ékszerdoboz.

Taverna Spiridoula
 • KARYA

Tradicionális, hegyek között megbújó település. A főterén hatalmas, öreg fák adnak hűsítő árnyékot. A település elsősorban csipkéjéről híres, de számos családi taverna és egyéb kézműves termékeket árusító üzlet várja az eredetiséget kedvelő turistákat.

Karya főtere
 • AGIOS NIKITAS

A sziget északnyugati részén, a fővároshoz és a legszebb strandokhoz közel eső kis falu nyáron nagyon zsúfolttá tud válni. Autóval ilyenkor nem is lehet behajtani, a parkolóhely viszont sosem elég. Macskaköves utcái, gyönyörű üzletei és jobbnál jobb tavernái azonban kárpótolják a fáradt turistát. Van egy nagyon jó cukrászdája (Cafe Eleni), isteni a narancsos sütije (portokalopita). Több helyen lehet elvitelre gyrost is kapni, mi általában itt ettünk (To Steki), mert mindig friss, finom és gyors a kiszolgálás. Innen indul a Mylos beachre vezető ösvény is, de kis hajóval is át lehet menni.

Agios Nikitas tetői
 • VASILIKI

Sok szempontból ideális nyaralóhely Lefkada déli csücskében. Számos taverna, pékség, bár, ajándékbolt található itt, mindez a hangulatos kikötő mellett.

Kikötő

A településtől nem messze lévő beach nem a legszebb a szigeten, de széles öble miatt nincs igazán zsúfoltság és a környezet is nagyon szép rengeteg szálláslehetőséggel. Partja apró kavicsos, a víz lassan mélyül, szeles időben sok a szörfös.

Vasiliki beach

Előnye, hogy innen viszonylag gyorsan el lehet jutni hajóval akár a szomszédos szigetekre, akár Lefkada nyugati partjaira.

+1 NIDRI, csak azért mert innen jó kis hajójáratok indulnak a környező szigetekre, amúgy nekem nagyon zsufi, amolyan Siófok feeling. Aki szereti az esti nyüzsgős életet, annak bátran ajánlom. A főutcáján sok jó taverna, cukrászda, bolt és egyéb jó kis üzlet található a vásárlás mániásoknak.

Nidri kikötői sétánya
EGYÉB LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK
 • CAPE DUCATO
Mögöttem a Cape Ducato sziklái

Lefkada legdélebbi nyúlványa leszakadó fehér sziklapartokkal, pazar kilátással és egy hangulatos világítótoronnyal várja a turistákat. Autóval végig aszfaltos úton könnyen megközelíthető a parkoló, a toronyhoz viszont gyalog fel kell sétálni, de nem túl megerőltető. Aki teheti, nézze meg innen a naplementét, állítólag ilyenkor mesébe illő narancsos színben pompáznak az amúgy fehér sziklák.

 • DIMOSARI VÍZESÉS
Van víz bőségesen

Nidritől néhány kilométerre található a vízesés. A parkolótól induló gyalogos ösvényen 20-30 percig tart a kellemes séta hűvös fák alatt, vadregényes környezetben. Mi júniusban voltunk egy esősebb időszak után, így egész jó kis víz zubogott le a sziklákról. A bátrabbak még fürödtek is a kissé csípős vízben.

 • FANEROMENI KOLOSTOR
Tökéletes hely egy kis elmélyülésre

Lefkada fővárosától mindössze 5km-re fekszik a sziget legnagyobb kolostora. Gyönyörű sétányai, lugasai, zöldellő kertje még azt is megérinti, aki nem vallásos indíttatásból látogat el ide. Még egy kis állatkert is helyet kapott a falak között. A kolostorból feltáruló panoráma pedig csak hab a tortán.

 • AGIA MAVRA

Bár Lefkada elsősorban a természeti látnivalóival lopta be magát a szívembe, mégis akad a történelem kedvelőinek is valami. Ez Agia Mavra, a szicíliaiak által alapított erőd, melyet később a törökök, majd a velenceiek foglaltak el, földrengés, tűz pusztította. Pontosan a sziget bejáratánál található, romos állapotban ugyan, de ingyenesen látogatható.

A városvédő erőd romjai
 • HAJÓKIRÁNDULÁS A KÖRNYEZŐ SZIGETEK VALAMELYIKÉRE

A legközelebbi a Skorpió sziget, mely sokáig az Onasszisz család birtokában volt, jelenleg orosz magánkézben van és továbbra sem lehet kikötni rajta.

Ithaka és Kefalónia szerintem több napot is megér, mint egy egyszerű kirándulás, én legalábbis nem szeretek csak úgy belekóstolni valamibe, mert utána hiányérzetem van és visszavágyom (de lehet, nem jutok el többé oda soha).

Egy napra Meganisi szigete szerintem tökéletes, ha nyugodt, csendes öblökre vágysz. Végigrobogóztuk a szinte kihalt utakat, majd egész délután snorkeleztünk a kristálytiszta kékes-zöldes színű vízben.

Meganisi egyik kis öblében

Nem csalódtunk, volt jövés-menés a víz alatt rendesen, na ez az egy, ami hiányzik Lefkadán a nyugati parton, inkább a keleti oldalon kell ezzel próbálkozni.

Amorgos és Santorini után Lefkada is a szívem csücske marad, ahová bármikor szívesen visszamennék: változatos partjait, ciprusoktól, olajfáktól zöldellő hegyeit, bájos településeit lehetetlen megunni. Szeretem a partok hippi hangulatát, a még viszonylag érintetlen strandjait, hogy nincsenek nagy szállodák sehol a szigeten, hogy az épített környezet harmonikusan belesimul a természetbe. Csak maradjon is így!

Vajon melyik sziget kerül a dobogó harmadik fokára? Milos és Korfu van versenyben, de még én sem tudom, ki lesz a befutó.

https://lefkada.hu/ honlapon sok jó információt találtok még a szigetről magyar nyelven.

 

 

Hogy tetszett a bejegyzés?

Átlag: 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Még senki nem szavazott, legyél te az első.