Könyvek, melyek Görögországba repítenek

Olvasni legalább olyan jó dolog, mint utazni. Ha nem tudsz valamiért utazni, akkor a könyvek lapjain kalandozhatsz el bármerre a világban. Amióta megtanultam a betűket, olvasok….bárhol, bármikor, bármit. Amióta Görögország az érdeklődésem középpontjába került, a filmek mellett keresem az olyan könyveket is, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak ehhez az országhoz.

Összegyűjtöttem egy csokorba az olvasmányaimat, íme a kedvenceim a teljesség igénye nélkül:

 • Victoria Hislop: A sziget (The island 2005)      

A Londonban élő egyetemista Alexis szeretné megismerni családja múltját, amiről édesanyja, Sophia sosem beszélt. Egyetlen információja, hogy a család Krétán élt, mielőtt Angliába költözött. Elutazik hát a szigetre, ahol a család régi ismerőseinek elbeszéléseiből lassan feltárul előtte a múlt.

A regény egy három generáción átívelő időutazás 1939-től napjainkig, főszereplője Eleni, Alexis dédnagymamája, meghatározó helyszíne Spinalonga, az egyik utolsó európai leprasziget.

Ide száműzték azokat a leprás betegeket -köztük Elenit is-, akik elkapták ezt az akkor még gyógyíthatatlan kórt, Plaka faluja pedig biztosította számukra a folyamatos ellátást. Idővel a sziget lakói saját közösséget, iskolát, templomot, sőt családot is alapítottak, így sikerült a betegségük ellenére is emberhez méltó életet élniük.

A regényből görög tévéfilm sorozat is készült 2010-ben, mely a neten eredeti nyelven érhető el. Szerintem van olyan jó, mint a könyv, ami nagy szó, mert ez elég ritkán sikerül. Itt megtalálod az angol nyelvű előzetest kedvcsinálónak.

Tavaly sikerült eljutnom Plakára, ami egy igazi kis ékszerdoboz Kréta északi csücskében. Spinalongára nem mentünk át, de látogatható, hajóval könnyen át lehet jutni. A sziget romvárosa azonban még a távolból is mesél a múltról.

Plaka kikötője, szemben Spinalonga szigete
 • Victoria Hislop: Életfonal (The Thread 2011)

Thesszaloniki vérzivataros történelme a XX. század elején sok millió ember életét forgatta fel. 1917-ben a virágzó várost- ahol békében együtt élt muszlim, zsidó és keresztény- hatalmas tűzvész rombolja le, majd 5 évvel később, 1923-ban megtörténik a török-görög lakosságcsere. Dimitri és Katerina ebben a háborúkkal, félelemmel, üldöztetéssel teli világban keresik és találják meg a szerelmet és ezzel együtt a túlélés lehetőségét. Több generáción átívelő történet, nagyon sok gasztronómiai, kulturális és a korabeli görög életmódot bemutató leírással.

Thesszaloniki
 • Szabó Magda: Zeusz küszöbén (1968)

Egy éve bukkantam rá az írónő eme kincsére, melyet egy 1966-os görögországi hat hetes körutazása ihletett. Nagyon vágyott már erre az élményre, eljutni a művészetek bölcsőjébe, az istenek országába.

Bejárva szinte egész Görögországot, magával ragadóan ír az átélt szépről és jóról, és önmagát sem kímélő iróniával a kellemetlen élményekről. A gyilkos hőségről, a nem működő ventilátorról, Athén lármájáról és bűzéről, a bélfertőzésről. Mégis olyan erővel érinti meg őt Görögország szépsége, hogy minden rossz ellenére az út végére igazán a szívébe zárja és megírja ezt a remek útinaplót, amely több, mint 50 év elteltével is fantasztikus  olvasmány…..ja és nem sok minden változott azóta:)

Delphoi
 • Gerald Durrell: Korfu-trilógia (Családom és egyéb állatfajták 1956; Madarak, vadak, rokonok 1969; Istenek kertje 1978)

Valószínűleg majdnem mindenki olvasta a három rész közül legalább az elsőt. És többnyire gyerek-vagy kamaszkorban. Hát én is ezek közé tartoztam mostanáig, amikor is újraolvastam az összes részt. Bár szeretem az állatvilágot, de olyan megszállottan sosem érdekeltek, mint az írót. Első olvasási emlékeimből leginkább a furcsa karakterek maradtak meg és a vicces stílusa.

Mivel azóta már jártam az örökké zöldben pompázó Korfun,- az Istenek kertjében- most elsősorban a szigettel kapcsolatos élmények leírására, valamint a görög szereplőkre figyeltem.

Megelevenednek a  könyvben a korfui emberek mindennapjai is, esküvő, gyerek születés, szüret és borkészítés, olivaolaj préselés, halászat, és mindez olyan jó értelemben vett természetességgel és őszinteséggel, ahogy csak a gyerek képes látni a dolgokat.

Pontikonissi (Egér-sziget), ahová Gerry és Margo gyakran átúsztak

Átragyog a sziget és az ott töltött évek szépsége minden egyes történetben. A sokszor nehéz élet ellenére az ott élő emberek szabadság-és életszeretete, amit csaknem száz évvel később is ugyanúgy érezni, bármerre járok Görögországban. Felnőtt fejjel ezért szerettem most olvasni ezeket a könyveket.

 • Michael Haag: A Durrell család története (2017)

A Gerald Durrell által írt Korfu-trilógia – ami leginkább gyerekkorunk olvasmánya volt – után érdekes elolvasni, mi is volt a valóság, hiszen a humoros történetek kissé kiszínezve mutatták be a család korfui kalandjait és az érintett szereplőket. Összességében azonban nem sok eltérés van, a családtagok és minden hozzájuk valamilyen módon kötődő személy a valóságban is kicsit fura, kicsit őrült, de nagyon szerethető.

A nárciszsárga villa teraszán

A szerző személyesen is találkozott a család némely tagjával, könyvének megírása előtt elolvasta és felhasználta Gerald (Gerry) Durrell még kiadatlan önéletrajzi jegyzeteit, Margaret Durrell emlékiratait, a család tagjaival készült interjúkat. A könyvben nekem nagyon tetszett, hogy a tények számos fekete-fehér fényképpel illusztráltak, amelyek tökéletesen visszaadják a korabeli Korfu hangulatát és azt az életérzést, amit Gerry visszaemlékezéseiben így fogalmazott meg:

Korfun a fény olyan intenzív volt, olyan ragyogó, hogy kihangsúlyozta a táj, a fák, az élőlények, a tenger és a sziklák minden apró részletét….Mintha vissza lettünk volna fogadva a Paradicsomba. A megérkezésünk Korfura olyan volt, mintha most születtünk volna meg először.

Paleokastritsa sziklái
 • Mandy Baggot: Szingliként a nyárba (2017)

Tess, miután megkérik a kezét, pánikszerűen úgy dönt, hogy a szintén válaszút előtt álló barátnőjével elutazik  Korfu szigetére, hogy rendezzék érzéseiket. Elhatározzák, hogy a nyaralásuk szigorúan férfimentes lesz, persze ez csak addig tart, amíg felbukkan Andrasz, a Kalami-öbölben működő családi taverna jóképű tulajdonosa.

Kalami-öböl

Az elvált férfi megkéri Tess-t, hogy egy hétig játssza el a barátnőjét, mellyel lecsillapíthatja a kerítőnő szerepét játszó édesanyját. Cserébe Andrasz körbevezeti a lányokat Korfu varászlatos tájain, és persze a végére kiderül, tényleg csak szerepet játszanak-e vagy valódi érzések alakulnak ki közöttük.

 • Emri Nóra: Szerelmem, Kefalónia (2015)

Hanna, a fiatal budapesti lány, barátnője kérésére elvállalja Kefalónián egy tengerparti kis villa vezetését a nyári hónapokra. Fáradtan, egy három éves kapcsolat lezárása után érkezik a szigetre, feltöltődést, nyugalmat remél. A villa lakóival kapcsolatba kerülve azonban nem marad sok ideje a lazításra. Miközben a ház mindennapos vezetését végzi, igaz barátokra lel a vendégek  és az ott élő görög emberek között, sőt egy bimbózó kapcsolat is színesíti a villában töltött hónapjait, miközben a svéd Ian-nal utazgatva bejárják Kefalónia szépséges tájait.

Lassi tengerpartja
 • Emri Nóra: Vissza Korfura (2017)

Zoi, a görög gyökerekkel rendelkező londoni lány nagyapjával Korfun töltötte gyermekkora legboldogabb nyarait. Sok-sok év után visszatér a szigetre, hogy részt vegyen a család tulajdonába került ház kertjében történő ásatáson. Perithia Korfu északi részén a hegyek között megbúvó elnéptelenedett falu. Sofit ide száműzte gazdag apja az 1860-as években, hogy távol tartsa ellenfelei bosszújától.

Old Perithia

Andrew Turlington Perithiáról ír regényt, melyben Sofi képzeletbeli levelein keresztül elevenedik meg a korabeli kis hegyi falu élete. Zoi vonzódni kezd az íróhoz, de a régi gyerekkori barát, Petros is lassan belopja magát a lány szívébe, ahogy végigjárják Korfu szebbnél szebb tájait. Vajon előkerülnek-e az eredeti levelek és végül Zoinak sikerül-e a szívére hallgatnia?

Vojtech Zamarovsky: A görög csoda (1974)

Kicsit régi, kicsit rendszerváltás előtti beállítottsággal (hú de szépen fogalmaztam), de szerintem Görögország rajongónak alapmű, amit szintén csak idén sikerült elolvasnom. Izgalmasan, rengeteg tényadattal, de olvasmányosan és követhetően próbálja bemutatni, hogyan tette le az antik Görögország az európai tudomány, kultúra és civilizáció alapjait.

Mükéné

Szó esik építészetről, szobrászatról, festészetről, filozófiáról, irodalomról, politikáról, orvostudományról, matematikáról, csillagászatról, sportról és nem utolsó sorban háborúkról (valamit biztos kihagytam, felsorolni sem egyszerű). Nincs olyan terület, ahol a görögök ne hagyták volna ott a lábnyomukat.

Poszeidón templom Szunion-fok

 

Hogyan sikerült mindezt elérniük? Hát elég kínkeservesen, sok áldozattal, de mégis rengeteg hittel és kitartással. Minden összefogott ellenük és ennek ellenére alkották meg mindazt, aminek napjainkban is csodájára járunk.

Spártai harcosok

Sok szép képet és illusztrációit is tartalmaz a könyv, sokszor segít az olvasott szöveg megértésében.

 • Szántai Anda: Szemenszedett szerelem (2015)

Cili színésznő, aki egy 4 évig tartó, durván végződő párkapcsolatból menekül. Zsuzsa, Cili régi barátnője, görög felmenőkkel rendelkezik, és egy ház birtokosa egy kis görög szigeten.  Az ő tanácsára dönt úgy Cili, hogy odautazik, lecsillapítja a lelkében dúló viharokat  és kitalálja, mit is akar kezdeni az életével.  Alex (Sanyi) felbukkanása, aki nem mellesleg Zsuzsa testvére, új utakra tereli a lányt és még a szerelem is újra megérinti a szívét. Könnyű nyári olvasmány, a görög táj, a kis szigetekre jellemző hangulat és életérzés remek leírásával, központban a görög borászkodással.

A kövek között is megélő görög szőlő
 • Nikosz Kazantzakisz: Jelentés Grecónak (1961)

Bevallom, hogy az egyik legnagyobb görög írótól a mai napig nem olvastam semmit. A Zorba, a görög is csak filmként létezett számomra, sokáig az sem tudatosult bennem, hogy eredetileg egy Kazantzakisz regényről van szó, ami a film alapjául szolgált. Törlesztettem hát egy adósságot, és csak azt sajnálom, hogy nem olvastam el korábban. Gazdagabb lettem egy nagyszerű író nagyszerű történeteivel és gondolataival, melynek köszönhetően kirajzolódik Görögország és benne Kréta gyötrelmesen szépséges múltja és tájai valamint egy ember önmagával és istenével folytatott életen át tartó küzdelme.

Heraklion (Kréta) velencei erődje, Kazantzakisz szülővárosa
 • Kirsch Ákos: A Zeusz-rejtély (2012)

Egy rejtélyes, könnyed bűnügyi történet, kicsit Leslie L. Lawrence stílusában. Iliasz, a jóképű athéni nyomozó egy új üdülőközpont megnyitására érkezik Krétára, ahol hamarosan sorozatos halálesetek történnek. Lehetséges, hogy az üdülőközpont melletti ásatások összefüggenek valamilyen módon a gyilkosságokkal? Vajon az olümpiai Zeusz-szobor, ami a világ egyik csodája volt, tényleg létezik még? Iliasz elszántan próbálja felderíteni a nyomokat, ám hamarosan a szövevényes műkincs maffia sűrűjében találja magát, miközben a szerelem is próbára teszi.

Anogia: tradicionális  krétai település

Jó olvasást!

Hogy tetszett a bejegyzés?

Átlag: 5 / 5. Szavazatok száma: 3

Még senki nem szavazott, legyél te az első.