Victoria Hislop: Napfelkelte Cipruson

Véletlenül bukkantam rá Victoria Hislop nemrég magyarra fordított könyvére, amely ismét a görög történelem egyik fájó eseménye köré épül, az 1974-es ciprusi török-görög konfliktusra, melynek eredménye Ciprus teljes kettészakadása lett.

A 70-es évek elején az észak-ciprusi Famagusta az egyik legnépszerűbb üdülőhely volt. Csodás tengerpartja, hangulatos kávézói, nyüzsgő boltjai vonzották a turistákat a világ minden tájáról. A többemeletes szállodák egymás után nőttek ki a földből egyre magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtva. Olyan híres emberek kedvenc helye volt ez, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Brigitte Bardot vagy Raquel Welch.

Famagusta 1974

A regény cselekménye 1972-ben kezdődik. Itt, Famagustában él az a két ciprióta család, akinek sorsa köré szerveződik a történet. Egy török (Özkan) és egy görög (Georgious), szerény körülmények között élő család, akik hasonlóan nehéz csomagot cipelnek a múltból, sok veszteséggel, fájdalommal.

Ugyanitt egy gazdag, becsvágyó házaspár felépíti a város egyik legimpozánsabb szállodáját, ahol a két család több tagja is békében, nyugalomban dolgozik együtt.

A háttérben azonban már a gyűlölködés és az erőszakos politika készül átírni Ciprus történelmét.

A török hadsereg a nyári főszezon közepén, minden figyelmeztetés nélkül, 1974. augusztus 13-án éjjel csaknem porig bombázza az üdülővárost. A törökök a teljes körű invázió után hermetikusan lezárják a várost, az egykori üdülőközpont szögesdróttal elzárt, szigorúan őrzött katonai területté válik. Negyvenezer ember menekül el -szinte mindent hátrahagyva- rettegve a katonaság kegyetlenségétől.

r/europe - Pictures of the Cypriot ghost city of Famagusta, before the 1974 Turkish invasion and today.
Múlt és jelen

A városban csak a két család marad, akik aztán hónapokig rejtőzködnek a gazdag házaspár fényűző szállodájában. Egymásra vannak utalva, nem számít már, hogy ki honnan jött, milyen politikai elveket vall, csak egy a fontos, egymást segítve túlélni és kijutni a szellemvárosból, ami azonban életveszélyes és szinte lehetetlen feladat.

Mindkét család ugyanúgy megszenvedi ezt a hatalmas történelmi változást, ismét újra kell kezdeni az életüket, de a szeretetbe és emberségbe vetett hitük segíti őket útjukon.

Famagusta napjainkban részben újra látogatható, sok család- köztük rengeteg szállodatulajdonos- leszármazottja  pedig próbálja visszaperelni a török államtól az 50 évvel ezelőtt elveszett vagyonukat és kulturális értékeiket.

 

Hogy tetszett a bejegyzés?

Átlag: 4 / 5. Szavazatok száma: 1

Még senki nem szavazott, legyél te az első.